За проекта

Проект „Непознатата София“ търси интересните, но малко известни забележителности в столицата

Инициативата привлича активността на гражданите и гостите на София и е подкрепена от Програма „Европа“ на Столична община

Станислав Червенков, ръководител на Проект „Непознатата София“

(отляво надясно) Надежда Ангелска, Координатор на Програма Европа, Столична община; Станислав Червенков, ръководител на Проект „Непознатата София“ и Стоян А. Стоянов, ПР Консултант

 

 

Проект „Непознатата София“ търси интересните, но малко известни забележителности в столицата

Инициативата привлича активността на гражданите и гостите на София и е подкрепена от Програма „Европа“ на Столична община

София, 3.08.2011 г. Интерактивна карта с най-интересните непознати забележителности в София ще бъде изготвена и разпространена по проект „Непознатата София“, който се осъществява от Център за  предприемачество и управленско развитие – България /CEED/, с финансовата подкрепа на Столична община. Специална интернет страница ще събира истории, снимки и места, които представляват интерес за посещения.

 

Проектът цели да набележи непознатите, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на град София и да допринесе за тяхното популяризиране сред гражданите и туристите. Общата сума на бюджета за изпълнението на Проекта е 15,730.34 лв., като 14,000.00 лв. са финансирани от Столична община по Проект „Европа“, а останалата сума е съфинансирана от CEED.

 

Надгробният камък на Иван Вазов, православният храм “Света Богородица – животворен източник” в кв. „Хаджи Димитър“ и ”Късноантичният мавзолей” в Южния парк са забележителностите, които до момента са събрали най-много от гласовете на софиянци. Чрез анкетни карти и интернет гласуване всеки може да предложи своите любими непознати места в София. Предложенията се събират на:  http://www.ceed.bg/web/Lists/Sofia/NewForm.aspx?Source=http%3A%2F%2Fwww.ceed.bg%2Fweb%2FLists%2FSofia%2FAllItems.aspx%23

 

Проект „Непознатата София“ бе представен на Кръгла маса на 28 юли 2011 г. в София. Представители на Столична община, медиите, неправителствения сектор и бизнеса дискутираха върху успешното взаимодействие за откриване и популяризиране на непознатата София.

 

Според Станислав Червенков, ръководител на Проекта, културата и историята на  града се крие в малките и непознати забележителности, които разказват забравени истории и със своя чар  допълват облика на нашата столица. Той отбеляза, че активността на гражданите, бизнеса и неправителствените организации е ключова за разкриване и насочване на потенциала на столицата в икономическо, социално и културно измерение.

 

Стоян А. Стоянов, ПР консултант, представи събраните досега предложения за непознати забележителности в София и начините за успешно информиране и привличане на гражданската активност при изследването и популяризирането на интересните места в столицата.

 

Участниците в дискусията дадоха интересни предложения за избора и популяризирането на непознатите места в София. Според тях неизвестните забележителности на града не само могат да бъдат привлекателни за български и чуждестранни туристи, но трябва и да бъдат популяризирани сред младите софиянци, които ще продължат да пазят историята и културата на античния ни град.