Манастир „Св. Димитър”, с. Подгумер

Sep 06, 2011 Comments Off by

Местоположение: Южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина. Намира се над село Подгумер, в близост до психиатрична клиника. Разстоянието от най-близкият град Нови Искър е около 7 километра.

Транспорт: Транспортът до манастирът е изключително затруднен. До него стигат рейсове от гара Орландовци – 21, както и вътрешна линия за район „Нови Искър” с номер 28. За транспорт с кола трябва да се завие на отбивката за селото и да се следва пътя нагоре.

Информация и история: За съжаление информацията, която може да се намери за тази света обител е доста оскъдна. Основан е през 13 век и е бил част, според различни писани от Витошката или Софийската Мала Света Гора. Както повечето манастири в страната ни през турското нашествие в края на 14 век е разрушен, но надпис над вратата на манастирската църква показва, че през 1597 г. е възобновен. Впоследствие има данни, че манастирът още неколкократно е разрушаван и винаги е граден наново, като последно „възкръсване” на тази обител датира от 1848г. благодарение на всеотдайни жители от околните села.

В периода 16-18 век Подгумерският манастир „Св. Димитър” е бил едно от книжовните средища в цялото Софийско поле. Разполагал е с богата библиотека, съдържаща редки екземпляри, като брой от първото издание на Софрониевия „Неделник”, отпечатано в Рим през 1806г. и книга за всичките празници на дванадесетте месеца на годината от Миней.

В България има над сто църкви издигнати в чест на Свети великомъченик Димитрий Солунски-Мироточий. Една от тях е църквата на Подгумерският манастир. Има предания, че този манастир, както и Курилският е изографисан от Пимен Зогравски. Имотното състояние на манастира свидетелства, че е бил една от богатите за времето си обители. Тъжната действителност е, че сега той е недействащ, пуст, обрасъл в трева и тънещ в забрава. Църквата към него е затворена в тенекиена обвивка, за да бъде опазена от капризите на времето, а вътрешността й е запълнена от подпорни греди, за да не се срути. Интерес предизвикват стенописите, свидетелстващи за духовността, която е кипяла тук. Най-интересната сграда в комплекса е точно църквата, която датира от 16в. Тя е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка с голям притвор и без купол.

Използвана е информация от сайта: http://www.bulgariamonasteries.com

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Featured, Религиозни

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.