Курилски манастир “Св. Иван Рилски”

Aug 16, 2011 Comments Off by

На мястото на днешния Курилски манастир е имало манастир още през 1-то българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593г. манастира е възстановен със средствата на жителите от околните села – Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е построена и сегашната църква, изписан през 1596 г. от известния живописец Пимен Зографски.

В началото на 20в. в Курилският девически манастир е в разцвета си и бил обитаван 45 монахини. По това време тук е действала печатница, в която се е печатала християнска литература.

В днешно време в Курилския манастир няма монаси, но е действащ. В сегашния си вид манастира е възстановен през 1593 г. От тогава датира манастирската църква, която представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с два притвора. През 1596 г.

В Курилския манастир се съхранявали и някои ценни реликви, като едно евангелие писано от отец Матей и печатано във Влашко през 16в. и един каменен свещник със старобългарски надписи от 1497г.(и двете сега са в Църковния историко-археологически музей в София).

 

Местоположение:

 

http://poseti.guide-bulgaria.com/SW/Sofia-city/Stolichna/Novi_Iskar/_id=423

 

Местоположение: Манастирът се намира близо до брега на река Искър, на около 2 километра от квартал Курило на град Нови Искър и 12 километра от София. Местоположението му е в близост до психиатричната клиника „Св. Иван Рилски”.

 

Транспорт: До манастира се стига с автомобил, маршрутка номер 37 или със спиращият наблизо в квартал Изток автобус 23.

 

Информация и история: На мястото на днешният Курилски манастир е съществувал манастир още през Първото българско царство. В началото на турското робство обаче той е разрушен. През далечната 1593 година обаче манастирът е възстановен със средства на хора от близкото тогава село, а сега квартал Кумарица, село Доброславци и Требич. Тогава е построена и църквата в двора на манастира, която през 1596 г. е изписана от Пимен Зогравски. В разцвета си в началото на 20 век, тогава девически манастир е бил обитаван от 45 монахини, а в дворът му е имало печатница, в която се е отпечатвала християнска литература. В момента в манастира няма монаси, но от февруари месец 2011г. е вече действащ и всяка неделя и на големи празници там се води служба. Църквата към манастира е изографисана от известният живописец Пимен Зогравски, оцелели са обаче само няколко от образите на светци и отделни сцени. В сцената „Успение Богородично” добре се различават образите в цял ръст на св. Панталеймон и св. Св. Константин и Елена.

В близост до манастира се намират руини от средновековната крепост Белигра, но за съжаление иманярски набези са превърнали мястото в изкоп и купища камъни.

Някои източници отбелязват, че има предание, според което през 1469 година в манастира са престояли мощите на св. Иван Рилски при пренасянето им от Велико Търново в Рилския манастир.

Защо е в близост до психиатричната клиника? Говори се, че на добра воля в манастира през двете световни войни приемали хора с тежки психични увреждания. По-късно комунистическата власт отнела сградите на манастира, който се намира в красив парк и местност до брега на река Искър и основала клиниката. Дори днес камбанарията се намира вътре в едното от отделенията.

 

Информация е използвана от сайта: http://www.bulgariamonasteries.com/

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Курилски манастир "Св. Иван Рилски", 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Религиозни

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.